Testament neonorat- Marea Doamnă a cantecului românesc

“Le doresc viaţă lunşi tate tuturor a</a>celor pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum şi au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea. Îmbrăţişez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelşugată”
(din testamentul Mariei Tănase)

„Fraţilor, eu nu mai pot! Am cancer la plămâni şi o să mor în curând! De-acuma nu mă veţi mai vedea niciodată!”,  acestea au fost cuvintele rostite de Marea Doamnă a cantecului românesc, la ultimul ei spectacol, care a avut loc la Hunedoara pe 19 iunie 1963. Toti cei care au auzit-o au izbucnit in plans.
A aflat în timpul unui turneu că avea cancer. Intelegand ca nu mai are nici o sansa, refuza sa-si intrerupa turneul si sa se opereze. Cancerul in cele din urma a afectat rau  plamanul drept, ea fiind o fumatoare inraita.

Pe 22 iunie 1963, in casa natala, Maria Tanase fiind pe patul de moarte isi face testamentul. Acesta a fost incredintat lui Temistocle Popa. Ea a precizat foarte clar, printre multe alte lucruri, ca nu doreste „mascarada si panoram”, sa se construiasca o fantana la drum secetos , sa fie ajutati studentii saraci si sa fie inmormantata pe un pat de flori.

Dupa ce a trecut in lumea vesnica, sub perna a fost gasita o scrisoare adresata lui Clery Sachelarie , sotul ei: “Culege-mi visele pe care le-am faurit langa tine si imparte-le oamenilor”.

Oficialii nu au tinut cont de nici una dintre acestea, iar la capataiul ei s-au strans mai multi oameni ca niciodata, toti dornici sa-si ia ramas bun, acesta fiind evenimentul anului. La funerariile ei din 1963, sute de mii de oameni au umplut strazile Bucurestiului ca sa o conduca pe ultimul drum.

Singura dorinta care i-a fost respectata a fost aceea de a fi inmormantata pe un pat de flori; fiica ei adoptiva, Minodora Nemes, actualmente aflata in Canada, i-a indeplinit dorinta.

Ca si marea doamna a neurochirurgiei romanesi,  SOFIA IONESCU, si marea doamna a cantecului romanesc, MARIA TANASE, a murit saraca. Statul roman si acum castiga in urma drepturilor de autor, fara a onora umilele dorinte ale aceleia care a fost pusa alaturi de Marilyn Monroe a Statelor Unite si de Edith Piaf a Frantei.

Regizorul Laurenţiu Damian, astăzi prorector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, a incercat o restaurare a vieţii Mariei Tănase in 1986.
Documentarul de 46 de minute rezultat adunau buchet de marturie a celor care i-au supravietuit: Gică Petrescu, actriţa Aurora Şotropa, compozitorul Henry Mălineanu, sora Aurelia Tănase, Ioana Radu care se recunostea ca fiind rivala acesteia, şoferul personal al Mariei.
Pentru aceasta cutezanta de a lumina tabloul vietii cantaretei, regizorul Laurenţiu Damian, a fost retrogradat de “tovarasi” la functia de electrician la studiourile Sahia iar filmul a fost interzis de cenzură de peste 50 de ori, in varianta sa integrală.

In coproducţia francezo-română “Ciulinii Bărăganului”, alături de actori cunoscuţi, precum Nicolae Tomazoglu, Matei Alexandru, Marcel Anghelescu, Mihai Berechet, a fost debutul cinematografic alaturi de Maria Tanase,   al actorului Florin Piersic. Maria Tanase juca rolul mamei care-si plange fiul mort.

A trait o frumoasa poveste de iubire cu generalul englez Greer, fost sef al Misiunii Militare de la Bucuresti, dar si cu Sculptorul Constantin Brancusi.

In 1939, a participat la concertul ce a avut loc la Expozitia Internationala de la New York, unde a cantat in fata fostului presedinte Hoover, si a celui in exercitiu, Franklin Roosevelt.

Pleaca apoi intr-un turneu la Istambul, alaturi de celebri precum George Enescu, George Vraca, Constantin Tanase. La Teatrul Taxim a taiat rasuflarea spectatorilor cu melodii din folclorul local. Sulfikidar, guvernatorul capitalei, i-a propus un angajament permanent la Radio Ankara, o vila pe insula Buyuk – Ada si un post de cercetator la Institutul Etnografic; refuza pentru a se intoarce in tara.

In decembrie 1943, a fost invitata sa cante la serbarea Pomului de Craciun, in fata regelui Mihai, a maresalului Ion Antonescu si a altor personalitati. Intre 1943-1946, a cantat pe scena multor teatre din Bucuresti si a participat in turnee de mare succes in Franta, Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria si Polonia.

Pe langa faptul ca a fost o Mare Doamna a cantecului popular autentic, Maria Tanase a avut insa si un profil mai putin cunoscut care a fost scos recent din arhivele Securitatii. Au curtat-o multe servicii de spionaj, inclusiv Securitatea romana care, neputand sa o racoleze s-a multumit s-o supravegheze, neindraznind s-o aresteze din cauza imensei ei popularitati.

Arghezi spunea despre despre Maria Tanase:

“Cine calcă silaba românească, stihul şi cântarea, ca subtila Maria Tănase? Diavolul. Nici el”

Eugen Barbu, scriitor spunea:

“Nestinsă să-i fie amintirea, să nu plîngem, aşa cum a dorit, să ne închipuim că a plecat undeva prin ţară şi,  de cîte ori o s-o auzim, să ne bucurăm că făpturilor asemenea ei le este dat să trăiască veşnic…”

Cea mai înaltă distincţie franceză: “Grand prix du monde” este acordata discului ce contine si piese cantate in limba franceza :”Tien, tien, tien et na!” (“Iac-aşa!”), “La malediction d’amour” (“Cine iubeşte şi lasă”), “Danse montagnarde” (“Uhăi, bade”), “Doina”. Discul a fost recompensat, postum cu aceasta inalta distinctie.surse:M.T. aici

About these ads

43 thoughts on “Testament neonorat- Marea Doamnă a cantecului românesc

 1. Ei uite, mi-ai mai relevat o veleitate stramba a acestui popor nerecunoscator: aceea de a nu-si respecta valorile, de-a le arunca in derizoriu, in mizerie ori in uitare. Desigur, in clipa-n care vin straini sa si le revendice, aproape pe buna dreptate, cum s-a intamplat si cu Cioran sau Ionescu, sau Eliade, de exemplu, brusc, dintr-un cocosism nationalist, din fudulie, ne-amintim ca respectivii au fost…mari artisti romani. Pacat ca s-au nascut intr-un popor gresit. Pacat pentru ei, noroc pentru noi…

  • Acest fapt m-a indignat si pe mine; cum putem sa uitam nume importante, pe care este greu sa le treci cu vederea cand pe plan international sunt cunoscute?
   Cum?
   Sa moara in saracie, cand prin ceea ce au facut, numele de roman a fost cunoscut, facand cinste acestei tari.
   Si pe postul PRO TV cat s-a vorbit?
   Foarte putin.
   Din cand in cand sunt scoase numele lor de la naftalina pentru 5-10 minute, in rest putem face reportaje in 2-3 episoade despre nunti tiganesti, averile lor facute din talharii si furturi, putem sa-i ascultam ore in sir pe manelistii ce sfideaza orice bun simt prin lipsa de cultura, de valoare, prin opulenta, etc.

 2. Pingback: POMANA ANONIMILOR – IA CU PÂINE, MAICĂ! (2) «

 3. Pingback: POMANA ANONIMILOR – IA CU PÂINE, MAICĂ (2) « Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine.

 4. Știam povestea, am citit-o de multe ori , am ascultat-o povestită de diverse persoane în diverse versiuni. Am ascultat și ascult Maria Tănase. Uite, las aici un dar muzical interpretat de Marea Doamnă, sper să-ți placă…

 5. Pingback: Înghețată în timp » Blogu' unui Gand licitat

 6. Cel mai frumos omagiu pe care i-l putem aduce e să-i ascultăm cântecele şi să le împărtăşim şi altora. :)

  Şi să nu-i judecăm pe oameni că au dat buluc la înmormântarea ei, că de drag au făcut-o, nu “convocaţi” de partid. :)

  • Probabil din modestie ea nu si-a dorit ca lumea sa vina; asa a mentionat in testament:
   “Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.”

 7. Pingback: Un pupic de adio « Link-Ping

 8. Pingback: Dacă puteţi şi vreţi să o ajutaţi pe Miruna Ioana Enache « my heart to your heart

  • Dar nici dupa moarte…
   Se aduce vorba asa, de ochii lumii, dupa care…TACERE.
   Vasile Alecsandri spunea despre acesti emisari ai culturii nationale: “Cu cat vor reusi mai mult, cu atat ne vor face cunoscuti mai favorabil la natiile straine, care ne cunosc putin si rau!”

 9. Nu ne mai miră de ce avem aşa preşedinte, aşa guvern, televiziuni manelizate. Că tot ai vorbit într-o postare trecută despre amerindieni, ei bine ei îşi respectau cu sfinţenie valorile din trecut. Cel care nu o făcea era aspru pedepsit. Ei bine cred că asta este pedeapsa ce o primim. Am urmărit şi eu la “România, te iubesc!” această poveste. O zi bună!
  Din solidaritate cu cei păgubiți de clasamentul ZeList azi nu dau ping.

 10. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 19) « Blogul lui Teo Negură

 11. Vazusem odata o emisiune in care se vorbea despre ea si cei care au cunoscut-o spuneau ca a fost o femeie care a stiut sa se impuna de fiecare data,hotarata si apriga.
  A ramas una dintre valorile reprezentative pentru vremea ei.
  Uite acum,desi numarul artistilor a crescut simtitor,avem din ce in ce mai putine talente.
  Am vazut ca multi se cred VIP-uri dar tot ce fac e sa alimenteze cate un scandal si sa apara prin presa.Generatia noastra nu pot sa spun ca mai are cine stie ce valori.Poate doar cativa…dar pleaca imediat peste hotare,ca deh,sunt bani mai multi.

  • “Purta pe scenă rochii frumoase. Nu pregeta să cheltuiască o bună parte din cîştig în mîndria ei de interpretă a celui mai pur cîntec popular. În viaţa de toate zilele rămînea însă aceeaşi modest înveşmîntată fată a moşului Tănase”
   (Harry Brauner, etnomuzicolog)

 12. Pingback: 19 Mai « Ioan Usca

 13. Pingback: Două lecţii « Gabriela Savitsky

 14. Pingback: Exil – Sânge balcanic (83) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

 15. Pingback: Caroserie stas – Sânge balcanic (84) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

 16. Pingback: Autoportret, Omar Khayam « my heart to your heart

 17. Foarte frumos ca te-ai gandit sa scrii despre maria tanase.Am postat si eu mai demult si am ascultat atunci cateva dintre melodiile ei.
  folclorul, cantecele de astazi, rar imi plac.Seamana foarte mult cu manelele de prost gust.Sunt si manele care-mi plac, trebuie sa recunosc.

  • Ideea mi-a venit cand am auzit ca vor vorbi la “România, te iubesc!” despre ea.
   Atunci cand am vazut ca totul se spune in fuga, parca pe nerasuflate, m-am documentat putin si am scris acest articol.
   Exista inculegerea datelor si multe inadvertente.
   Unii spun ca s-a pornit de la un cancer de san altii, doar de plamanul drept.
   Unii spun ca i-a fost respectata totusi dorinta cu fantana construita la drum secetos, in emisiunea televizata au spus ca nu.“În comuna Călăraşi, în inima Saharei Olteniei – cum i-a spus Ilie Purcaru – , primarul Vergică Şovăilă a dat dispoziţie să se sape fântâna… Astăzi“, spune Gabriel Bratu, „ea are menirea de a îndestula drumeţii însetoşaţi. Şi tot la ea vin miresele satului să soarbă apă, cum e datina pentru începutul de viaţă nouă – să le fie belşug şi fericire“… “
   Important este faptul ca incet, incet, uitam marile valori ale Romaniei.

 18. Pingback: Drum spre devenire…(4) « Cristian Dima

 19. Mare pacat ! Adevaratele valori artistice si folclorice sunt trecute in anonimat iar plagiatorii, plagiatoarele, solistele siliconate si nude ca o canistra, dansatoarele din buric, devin celebre, datorita promovarii de peste noapte, dupa ce au cantat doar cu…trupul, dupa ce au cantat ode.. Oda la…manager, (scuzati conotatia !) oda la directorul de productie, oda la scenarist, regizor, director de platou, moderator si la aplaudacii adunati cu arcanul de pe strada si adusi in platou pentru a aplauda celebritatea nascuta din intunerecul primordial creatiei…Intunerecul nud este celebritatea pe post de talent… Ca sa nu mai vorbim de vidul bunului simt…Marfa!…(Nesifonabila…)

 20. Mare OM.Trebuie respectată şi iubită pentru că a avut curajul să facă o asemenea frumuseţe cu boala în spate.
  hug ţie :*

 21. Pingback: BNR a lansat noi monede în circuit, dedicate Mariei Tanase

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s